Monday, 3 March 2014

Hak dipetikaikan

 

Samarahan salah sebuah bahagian di Sarawak yang masih mempunyai kawasan tanah yang masih belum diusahakan serta mendapat grant tanah pemilikkan, baru – baru ini kami suaraajaib mendengar keluhan penduduk di samarahan sewaktu berkunjung di Warong 2000, ada yang kami dengar kehilangan tanah dengan sekelip mata iatu sewaktu beliau membeli tanah dengan pemilik asal beliau telah membuat penyukatan tanah di land and survey Samarahan, dan menerima surat pemilikkan pada tahun 2008, tatakala beliau hendak menjualnya baru – baru ini , beliau dimaklum bhawa grant pemilikkan beliau telah terbatal dan tanah tersebut menjadi milik bangsa lain.

 

http://1.bp.blogspot.com/-3lGslzL3fPM/TqW5CEsFnDI/AAAAAAAALeU/qYqLQn7ajOA/s1600/toburon.jpg
http://1.bp.blogspot.com/-3lGslzL3fPM/TqW5CEsFnDI/AAAAAAAALeU/qYqLQn7ajOA/s1600/toburon.jpg

http://myniaga.itgo.com/images/logolnsbaru_180x180.jpg

persoalan nya kenapa ini boleh terjadi, beliau menyatakan bahawa ada Datuk yang mendalangi urusan pemilikkan tanah tersebut. malang seribu  malang tanah yang patut menjadi hak bangsa sendiri sanggup dinafikan, manakala para datuk senang lenang meluluskan tanah kepada adik beradik sendiri serta sedara mara ke atas tanah yang belum bergerant meskipun telah dibersihkan orang yang sepatutnya. mana konsep rakyat didahulu .. yang kami nampak sekarang tanah rakyat di bahagikan sesama sendiri.

p/s: wahai pemimpin tak takut ke mati nanti tak cukup tanah nak kebumikan kamu.atau tanah tak sudi nak terima..insaf dan uruslah bumi tuhan dengan adil lagi saksama.

No comments:

Post a Comment